Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (2024)

Roderick Dorsey

Aardrijkskunde En Reizen

Appalachen , ook wel genoemd Appalachen , groot hooglandsysteem van Noord - Amerika , de oostelijke tegenhanger van de Rocky Mountains . De Appalachian Mountains strekken zich uit over bijna 2.000 mijl (3.200 km) van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador naar het centrum van Alabama in de Verenigde Staten en vormen een natuurlijke barrière tussen de oostelijke kustvlakte en de uitgestrekte binnenlandse laaglanden van Noord-Amerika. Als gevolg hiervan hebben ze een cruciale rol gespeeld in de vestiging en ontwikkeling van het hele continent. Ze combineren een erfgoed van natuurlijke schoonheid en een onderscheidende regionale cultuur met hedendaagse problemen van economische deprivatie en achteruitgang van het milieu.



Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (1)

Blue Ridge, Appalachian Mountains Blue Ridge, onderdeel van de Appalachian Mountains. Jill Lang/Shutterstock.com



Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (2)

Appalachian Mountains Encyclopædia Britannica, Inc.

Fysieke kenmerken

Natuurbeschrijving

Het systeem kan worden onderverdeeld in drie grote fysiografische regio's: noordelijke, centrale en zuidelijke Appalachen. Deze omvatten bergen zoals, in het noordelijke gebied, de Shickshocks (Frans: Chic-Chocs) en de Notre Dame-reeksen in Quebec ; de Long Range op het eiland Newfoundland; de grote monadnock (geïsoleerde heuvel van gesteente) van de berg Katahdin in Maine; de Witte Bergen van New Hampshire ; en Vermont's Green Mountains, die de Berkshire Hills in Massachusetts worden, Connecticut , en oostelijk New York . De Catskill Mountains in New York liggen in het midden van de Appalachen, evenals het begin van de Blue Ridge-reeks in het zuiden van Pennsylvania en de Allegheny Mountains, die oprijzen in het zuidwesten van New York en delen van het westen van Pennsylvania, het westen van Maryland , en oostelijk Ohio alvorens op te gaan in de derde, of zuidelijke, regio. Dit gebied omvat de Alleghenies van West Virginia en Virginia; de Blue Ridge-reeks, die zich uitstrekt over Virginia en westelijk Noord-Carolina, de noordwestelijke punt van Zuid-Carolina en de noordoostelijke hoek van Georgië ; de Unaka Mountains in het zuidwesten van Virginia, het oosten van Tennessee en het westen van North Carolina (waarvan de Great Smoky Mountains deel uitmaken); en de Cumberland Mountains in het oosten van Kentucky, het zuidwesten van West Virginia, het zuidwesten van Virginia, het oosten van Tennessee en het noorden van Alabama.

wanneer werd de apostel Paulus geboren?

Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (3)

hooggelegen bos, Quebec Hooggelegen bos op het Gaspé-schiereiland, Quebec, Canada. Foto's van Francois Morneau/Valan



Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (4)

Witte Bergen, New Hampshire Witte Bergen, in de buurt van Gorham, New Hampshire. Eric Carle/Shostal Associates

Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (5)

Allegheny Mountains Allegheny Mountains in de herfst. aimintang—E+/Getty Images

Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (6)

Blue Ridge Mountains, Virginia Blue Ridge Mountains, noordwestelijk Virginia. Eric Carle/Shostal Associates


De hoogste hoogten in de Appalachen bevinden zich in de noordelijke divisie, met Maine's Mount Katahdin (1.268 voet [1.606 meter]), New Hampshire's Mount Washington (6.288 voet) en andere pinakels in de White Mountains die boven de 1525 meter uitstijgen, en in de zuidelijke regio, waar de toppen van de North Carolina Black Mountains en de Great Smoky Mountains van Tennessee-North Carolina boven de 1825 meter uitkomen en het hele systeem zijn hoogste punt bereikt. hoogste top, op Mount Mitchell (6.684 voet [2.037 meter]).

welk deel van het plantenlichaam dient als verankering aan de plant?

Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (7)

Mount Katahdin, Maine Zonsopgang op Mount Katahdin, Maine. Jeremy Woodhouse/Getty Images

Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (8)

Mount Washington, New Hampshire Mount Washington gezien vanaf de Saco-rivier in de buurt van Conway, New Hampshire. Dick Smith


Een onderscheidend kenmerk van het systeem is de Great Appalachian Valley. Het omvat de vallei van de St. Lawrence River in Canada en de valleien van Kittatinny, Cumberland, Shenandoah en Tennessee in de Verenigde Staten; de laatste is de locatie van de wereldberoemde Tennessee Valley Authority (TVA), een overheidsinstantie voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen, energieproductie en regionale ontwikkeling.

Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (9)

Tennessee River, Tennessee De Tennessee River, gezien vanaf Lookout Mountain, Tennessee. Kenneth Sponsler/Dreamstime.com


In het gebied dat geologisch bekend staat als New Appalachia, vooral waar er zachtere kalksteenrotsen zijn die door water en zwakke zuren constant worden opgelost, zijn talrijke grotten een onderscheidend kenmerk van de fysiografie. De belangrijkste grotten liggen binnen of grenzen aan de Great Valley-regio van Pennsylvania, Maryland, West Virginia, Virginia en Tennessee. Grotten van de Shenandoah-vallei in Virginia bieden bekende en dramatische voorbeelden van ondergrondse gangen, kamers, waterlopen, formaties en andere grotkenmerken die een groot deel van het land onder de centrale en zuidelijke Appalachen als honingraat bedekken.

wet van meerdere verhoudingen eenvoudige definitie

Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (10)

Shenandoah National Park, Noord-Virginia Shenandoah National Park, Noord-Virginia. Vladimir Grablev/Shutterstock.com


Appalachen | Definitie, kaart, locatie, pad en feiten - Aardrijkskunde En Reizen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5948

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.