Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (2024)

Voor wie houdt van wandelen, in contact zijn met bomen en vogels, is het een goede optie om de Appalachen. Het is de belangrijkste bergketen in Noord-Amerika. Ontdek in dit artikel alles over de Appalachen, hun kenmerken, formatie, economie, flora, fauna en nog veel meer

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (1)

Wat zijn de Appalachen?

De Appalachen, worden beschouwd als een van de grootste bergsystemen in Noord-Amerika. Het vormt een parallelle lijn met de Atlantische kust en loopt door Quebec, naar het noordelijke deel van Alabama.

De lengte van dit bergsysteem is ongeveer 2500 kilometer, de breedte van de bergen het kan meer dan 500 kilometer bedragen en de grootste hoogte is 2200 meter boven de zeespiegel.

Etymologisch heeft het woord Appalachian een inheemse oorsprong. Volgens historische verslagen werd in 1528 een verkenningsgroep gevormd onder leiding van Pánfilo de Narváez, de gouverneur van Florida.

De expeditie kwam tijdens haar rondreis door het gebied een nederzetting van Noord-Amerikaanse Indianen tegen. Deze dorpelingen noemden zichzelf Apalchen, de ontdekkingsreizigers om hun verkenningsverslag te vergemakkelijken, gaven de naam Appalachen aan deze bergachtige gebieden.

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (2)

Kenmerken van de Appalachen

De uitbreiding van de Appalachen reikt tot 2500 kilometer en loopt door het hele Canadese zuidoosten, tot aan het centrale deel van de Verenigde Staten in de staat Alabama.

Vanwege de geologische ouderdom van de bergketen, diende het als een studiebasis om de tektonische theorie van platen te bestuderen en te postuleren, in de jaren 70. Maar het is zeer waarschijnlijk dat het Appalachen-gebergte in de Canadese Zee is ondergedompeld.

Dit bergachtige systeem is verdeeld in drie sectoren:

  • Noordzijde, beslaat de regio's van Newfoundland, Labrador tot de Hudson River.
  • Central Region, loopt langs de hele Hudson River tot aan de grens van de New River.
  • Zuidelijk einde, van de New River tot het einde van het bergsysteem.

Het reliëf van de Appalachen is behoorlijk gevarieerd, vooral in de regio New England benadrukt de bergketen, bekend als de Witte Bergen. In de staat Vermont bevinden zich ook de Green Mountains en de Blue Mountain Range, in het uiterste oosten van de Verenigde Staten.

Wat betreft de hoogte van dit bergcomplex, je kunt in noord-zuid richting aanzienlijke hoogtes zien. Maar deze nemen opmerkelijk af in de centrale zone van de Appalachen. De gemiddelde hoogteverschillen schommelen een kilometer, vooral in het noordelijke deel.

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (3)

De hoogste hoogte bevindt zich op de top van Mount Mitchell, met meer dan 2000 meter boven de zeespiegel. Een ander belangrijk hoogteverschil is Mount Washington, met een hoogte van 1920 meter boven zeeniveau. Het is kenmerkend om in deze piek de aanwezigheid van sneeuw te zien.

De temperaturen die in deze bergachtige gebieden worden geregistreerd, variëren tussen 10 ° C en 20 ° C, afhankelijk van hun hoogte.

Een ander belangrijk kenmerk dat het klimaat van de bergketen bepaalt, is regenval. De gemiddelde jaarlijkse regenval is 90 centimeter, zijnde het gebied van de centrale valleien, degene met het hoogste neerslagpercentage.

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (4)

opleiding

De vorming van de Appalachen zou hebben plaatsgevonden in het Paleozoïcum, toen het supercontinent Pangea nog bestond. Tegen die tijd waren wat nu bekend staat als Noord-Amerika, Europa en het noordelijke deel van Afrika verenigd.

De bergketen van Las Villuercas in Spanje en de Atlas in Marokko vormden samen met de Appalachen één blok. Om deze reden, toen Pangaea het grote gebergte brak, brak het ook. Een deel blijven in Amerika, in Europa en een groot deel in Afrika.

Product van de botsingen tussen de tektonische platen, meer dan 500 miljoen jaar geleden. De toppen van deze bergketens begonnen te ontstaan ​​en na continue geologische modellering zijn deze spectaculaire toppen zoals ze tegenwoordig bekend zijn, verkregen.

De modellering van het reliëf van de Appalachen is constant geweest sinds het Paleozoïcum. In die tijd kwamen de plooien voor in het uiterste zuiden van de bergketen, gedurende miljoenen jaren zijn deze transformaties stabiel gebleven.

Door wind- en watererosie is het landschap echter veranderd. Maar die veranderingen waren niet zo ernstig als die in het Paleozoïcum.

Biologische diversiteit

De bergketen van de Appalachen is behoorlijk divers, dankzij het grote aantal biologische soorten, het klimaat en de genereuze bodems.

Appalachen flora

De bergen zijn rijk aan vruchtbare bodems, die beschutting bieden aan een grote verscheidenheid aan plantensoorten. Deze soorten maken deel uit van de plantenlong van Noord-Amerika. Maar daarnaast zijn ze het levensonderhoud voor de voeding van veel plantenetende dieren.

Het klimaat van de regio speelt ook een belangrijke rol, zodat talloze groenten dit heiligdom hebben, als een plaats voor hun behoud en vermeerdering.

Een deel van de plantensoorten die kenmerkend zijn voor de Appalachen, bestaat uit korstmossen, kleine struiken, kruiden en mossen. Het is heel gebruikelijk dat je dit type vegetatie kunt zien, in het uiterste Canadese, in het La Gaspesia-gebergte.

In het deel van de Verenigde Staten, met name in de presidentiële bergketen van de White Mountains, vind je dit soort vegetatie ook tijdens je rondreis.

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (5)

Het westelijke deel van het Appalachen-gebergte, in de Verenigde Staten, als ze de plateaus en heuvels bereiken, kunnen ze de gemengde bossen van het gebied inlopen.

Deze bossen hebben in hun rijke bodems, hout bomen met brede bladeren en grote stammen, waaronder opvallen:

  • Dennenboom.
  • Populier.
  • Eik.
  • Okkernoot.
  • kers.
  • Berk.
  • Iep.
  • Amerikaanse kastanje.
  • Dennenboom.
  • Cipres.
  • Ceder.

Het Appalachian Plant Reserve is een toevluchtsoord voor meer dan 150 soorten grote bomen, evenals andere kleinere soorten.

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (6)

Fauna

Vanwege de beschikbaarheid van waterbronnen, rijke bodems die de proliferatie van struiksoorten mogelijk maken die wenselijk zijn voor sommige soorten of bomen met fruit en zaden die deel uitmaken van het dieet van andere, is deze regio gepositioneerd als een van de grootste reservaten in Noord-Amerika. Amerika.

In de Appalachen vind je onder andere reptielen, katachtigen, knaagdieren, herkauwers. Enkele van de soorten die leven in dit prachtige natuurlijke reservaat, worden hieronder genoemd:

  • stinkdieren.
  • Poema's.
  • Schildpadden.
  • bevers.
  • Hert.
  • Eland.
  • Rode vos.
  • slangen
  • Zwarte beer.
  • wasberen.
  • eekhoorns
  • Kikkers, van verschillende variëteiten.
  • Cerulean grasmus.
  • Specht.
  • Uil.

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (7)

Watervoorraden

De Appalachen zijn verdeeld in twee regio's. Deze regio's zijn de Appalachen van het hoge noorden en die in zuidelijke richting. Ondanks dat ze tot hetzelfde bergachtige systeem behoren, heeft elk van hen zijn karakteristieke klimaat.

Het gedeelte van de Appalachen dat in zuidelijke richting ligt, omdat het het laagst gelegen gebied is, heeft een groot aantal rivieren die hun waterstromen naar de Atlantische Oceaan afdragen.

Door de nabijheid van de kusten is het overheersende klimaat vrij vochtig, wat een versnelling van de hydrologische cyclus bevordert. Met de daaruit voortvloeiende regenval.

In het uiterste noorden van de Appalachen is het klimaat typisch voor de bergen en daarom is er constante neerslag, die de bijdrage van water aan de rivieren van de regio verhoogt.

De rivieren en watervallen die deze watermassa's vormen, hebben een meerwaarde voor de ontwikkeling van toeristische activiteiten in het gebied.

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (8)

Een van de belangrijkste rivieren van de Appalachen zijn de volgende:

  • De Hudson-rivier.
  • Delaware.
  • De Potomac.

Een ander kenmerk van de rivieren van de Appalachen is dat ze relatief kort zijn. Maar de stroom van de kanalen is behoorlijk significant, tot het punt dat er grote watervallen op de hellingen worden gevormd.

In de gebieden van de valleien zijn er ook waterbronnen. Deze bronnen geven aanleiding tot de rivieren Ohio en Tennessee, die aan het einde van hun reis hun bijdrage leveren aan de grote Mississippi rivier.

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (9)

Appalachen en economische middelen

Dankzij de verschillende stadia van transformaties tijdens het Paleozoïcum, werd deze bergketen doordrenkt met grote natuurlijke hulpbronnen in de ondergrond, die van groot economisch belang zijn voor de regio.

De middelen die beschikbaar zijn voor het gebied, om te worden geëxploiteerd voor het welzijn en de vooruitgang van de natie zijn:

Kolen en bitumineuze kolenmijnen, die deel uitmaken van het economische leven van Pennsylvania. Deze bedrijvigheid ontwikkelt zich sinds circa 1860 als motor van ontwikkeling in de regio.

De autoriteiten zijn genoodzaakt nieuwe regels op te leggen over de winning van dit mineraal, om verdere schade aan deze kwetsbare ecosystemen te voorkomen.

Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (10)

Interessante activiteiten in de Appalachen

Trekking of buitenreizen door bergachtige plaatsen is een van de meest populaire activiteiten ter wereld.

Wandelliefhebbers vinden een droomplek in de Appalachen. Met onvergelijkbare natuurlijke attracties, evenals historische plaatsen, is het de beste optie om in contact te zijn met de natuur.

Het is de meest gevraagde trekkingroute in de Verenigde Staten, de route is 3500 kilometer. De deelnemers aan de route vertrekken vanuit Georgia en eindigen de route in Maine.

Duizenden deelnemers wonen elk jaar de activiteit bij en gaan door paden waar ze inheemse dieren en planten kunnen zien. En ontspan terwijl u de frisse berglucht inademt.

Als je durft deel te nemen aan dit spannende avontuur, moet je weten dat de reis door deze onherbergzame maar fascinerende paden meer dan 10 staten doorkruist. En als ze de reis voortzetten, zullen ze het noordelijke deel van Canada bereiken.


Appalachen: kenmerken, formatie en meer ▷➡️ Postposmo (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 5946

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.